elektriskt verktyg som byter ett däck

Byta däck – Allt du behöver veta

Att byta däck är en viktig del av att ta hand om sitt fordon och kunna köra säkert. Med slitna eller gamla däck ökar riskerna för en mängd olika problem som du bör undvika. Faktum är att hundratals trafikolyckor inträffar varje år på grund av slitna däck eller sommardäck som används på vintern. Vidare är det lag på att byta använda sommardäck på sommarhalvåret och vinterdäck på vinterhalvåret.

Genom att byta däck undviker du många problem:

  • Inkorrekt däckbalans som leder till tidigt däckslitage och dyra reparationskostnader.
  • Plötslig punktering som gör att du blir strandsatt på vägen eller i värsta fall kraschar med bilen.
  • Svårigheter att bromsa och stanna på ett effektivt sätt.
  • Sämre väggrepp på grund av att slitna däck har ett minskat mönsterdjup.

Fördelen med att byta däck på en verkstad

Eftersom en verkstad har professionell personal som jobbar dagligen med bilar och däck, så kan du inte hitta en mycket bättre plats att för att byta däck. Att göra däckbytet själv innebär en större risk för din säkerhet och ekonomi.

Hur vet man om man måste byta däck?

Det finns vissa datum att hålla koll på när du måste byta däck. Mellan 1 april och 30 november är det sommardäck som gäller och mellan 1 december och 31 mars är det vinterdäck. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida.

Hur ofta bör man byta däck?

Förutom lagkravet på att använda sommardäck och vinterdäck är det lämpligt att byta till nya däck ungefär vart sjätte år. Hur ofta dina däck bör bytas beror bland annat på hur du har använt dina däck, vilka väderförhållanden de har varit utsatta för, samt var ditt fordon har stått parkerat mestadels av tiden.

Är det rekommenderat att lämna in sina däck på verkstadens däckhotell?

Det är klokt att lämna in dina däck som du inte använder för säsongen och låta verkstaden ta hand om dem. På så sätt frigör du utrymme som du kanske inte har. Dessutom förvaras däcken under rena och torra förhållanden tills det är dags att byta igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *