Instruktioner

- Uppdaterad 090724

Allmänt

Bilrace är ett gratis textbaserat online spel. Spelet är optimerat för Internet Explorer 9.0 och senare och FireFox 5.0 och senare i upplösningar som är 800*600 eller högre. Bilrace kommer även fungera i andra webläsare som Opera och Google Chrome men vissa features kan uppföra sig onormalt, dock kommer alla funktioner och spelets motor att fungera korrekt. Om du skulle hitta någon bugg eller andra fel i spelet, var vänlig att rapportera dem så fort som möjligt i forumet eller via mail: report@bilrace.se

Komma igång

Det första du måste göra är registrera dig. När du väl är registrerad behöver du köpa en bil för att kunna delta i race. Du startar spelet med $5000 och 20 guld. Bilen köper du hos bilhandlarna, klicka på garage och återförsäljare för att hitta dem. Därefter kan du leta upp en bil som passar din startbudget. När du senare fått ihop mer pengar kan du köpa en dyrare bil.

Köpa och sälja bil

Klicka dig fram till bilhandlarna från garaget och leta upp en bil som passar din budget. Förhasta dig inte utan jämför bilarna noga innan du köper, alla specifikationer har betydelse. Du kan äga flera bilar men bara använda en bil i taget. Antalet bilar du kan äga beror på storleken på ditt garage. I början startar du från nivå 0 och kan äga 2 bilar. Läs mer om detta i avsnittet Garage.
Kika gärna in på bilskroten ibland för här kan du göra fynd. Där hittar du bilar som andra spelare har sålt. Priset är bra. Bilskroten säljer begagnade bilar som de köpt in för 80% av nybilsvärdet!!

Du kan även sälja din bil till bilskroten. Du får 20% av nybilsvärdet, men förlorar 200 poäng vid en försäljning.

Garage

När du börjar spelat har du ett garage på nivå 0. Det innebär att du kan äga två bilar men du kan inte montera några delar på din bil.
För att göra detta krävs att du uppgraderar ditt garage. Ju högre nivå på garaget desto snabbare går det att montera dina delar.
Varje garage nivå ökar även utrymmet för fler bilar med två styck. Vid nivå 1 har du plats för 4 bilar, nivå 2 ger plats för 6 bilar och så vidare.

* Vid nivå 1 får du även möjlighet att montera bildelar på dina bilar.
* Vid nivå 2 kan du även modifiera och tweaka delarna.
* Vid nivå 4 kan du montera Avgassystem, Bromsar och delar till Övrigt 1.
* Vid nivå 5 kan du montera delar på Övrigt 2.
* Vid nivå 6 kan du montera delar på Övrigt 3.

Auktionshuset

Du kan köpa och sälja bilar och bildelar i Auktionshuset. Där har andra användare lagt ut de bilar som de vill bli av med. Det kan du också göra om du vill sälja en bil du tröttnat på eller om du behöver pengar. Du ser vilka bud du själv lagt men de andra budgivarna är hemliga. Lägger du ut en bil till försäljning så tar auktionshuset en administrativ avgift för att hantera försäljningen.

Tjäna pengar

Du behöver tjäna pengar för att kunna köpa nya bilar och nya delar till din bil, det behövs även för att uppgradera ditt garage. Det behövs även för att tanka och reparera bilen. Pengar tjänar du genom att utföra arbeten och tjänster. När ett arbete är utfört så försvinner det från listan på tillgängliga jobb men återkommer efter ett antal timmar igen.
Du tjänar också pengar på vunna race. Du kan även byta guld mot pengar i Guld menyn.

Köra race

I menyn till vänster hittar du länken Race. Där ser du en lista på alla race som finns. Men alla race tillåter inte alla bilar. Så välj ett race som du har lagom med hästkrafter för att köra. Glöm inte bort att hålla bilen i bra skick och att hålla tanken full, annars kan det sluta illa. Vinner du inte racet så kan du behöva uppgradera din bil. Detta gör du genom att förbättra bilen med nya delar. Köp dessa i affärerna.

Turneringar

Det anordnas dagligen turneringar där du kan möta andra personer på bilrace.

Varje turnering har ett max antal deltagare, t.ex. 16st.
Vinsten är oftast stor i förhållande till insatsen. Här vinner du inte bara pengar, utan även guld och poäng. På vår dagliga lunch turnering är anmälningsavgiften $500 och du kan vinna 5 guld, 50 poäng och $20000. Endast ettan vinner, alla andra går lottlösa.

Varje turnering kan ha olika antal banor som körs, men de är uppbyggda med de banor som kan köras under Race.
Tänk på att antalet hästkrafter som får användas till turneringen är begränsad. Använder du en bil med högre HK än tillåtet så kommer du bli diskad.

När du väl anmält dig kan du endast tanka och reparera dina bilar. Inte byta ut delar. Så anmäl dig inte innan du har gjort i ordning din bil. Anmälningsavgiften betalas INTE tillbaka.

Köpa delar

Delarna hittar du på hos någon återförsäljare som finns i garaget. Tänk på att alla delar passar inte till alla bilar så titta noga efter innan du köper dina delar.
Delarna har olika färger beroende på hur många som finns:
* 5000+ är grå
* 1000-4999 är grön
* 250-999 är blå
* 6-249 är lila
* 1-5 är röd


Försäljning av delar.
Du kan även sälja delar. Klicka på din del och gör på samma sätt som du gör när du säljer en bil. Du förlorar inte poäng på att sälja delar utan delen går tillbaka till originalbutiken som sålt varan.

Montera och Tweaka delar

För att montera delarna klickar du på din bil i garaget och längst ner har du en lista med alla slots som du kan fylla med delar. Klicka på en slot för att få upp en lista på vilka delar du äger som passar i just denna sloten. Klicka sen på delen för att montera den. Vissa delar kan du även förbättra genom att gå in på "Mina delar" under Garage och klicka på den del du vill tweaka.
Delarna måste dock vara omonterade för att tweakas. Du behöver även minst nivå 2 på garaget för att delarna ska gå att modifiera.

Placering

För att klättra placeringar så krävs det att du får poäng. Poängen får du genom att delta i race och genom att utföra arbeten. Du får dubbelt så mycket poäng vid jobb än vid arbeten och ju längre sträcka du kör desto mer poäng får du. Naturligtvis får du mera poäng om du vinner ett race men du går inte helt lottlös även om du förlorar.
Du ser din placering i rutan längst upp till höger eller under Topplistan i menyn.

Plus konto och ditt Guld

Du kan skaffa ett plus konto med det guld du har. Fördelar med plus kontot:
* Du får en guldgubbe vid ditt namn i topplistan.
* Du ser vilka fördelar eller nackdelar de olika delarna du kan köpa gör på din bil.
* Du får möjlighet att sortera delar och bilar i affärerna.
* Du ser vilka 5 personer som har bästa tider på varje race och inte bara de 5 bästa tiderna, vilket kan vara en och samma person.
* Du ser din egen bästa tid på alla race.
* Under Race så har du en överblick på vem som har den bästa tiden på varje lopp.
* Under Arbeten kan du nu se hur långa arbetena är och du kan även sortera på alla fält i listan.
* Du ser hur många poäng varje race/arbete har gett under "mina rapporter".
* Du har möjlighet att spara olika konfigurationer av bildelar på dina bilar.
* Mer funktioner är under utveckling...

Du kan skaffa guld genom att rekrytera nya spelare till spelet. Du har en personlig referenslänk som du kan använda för detta. Fusk kommer beivras genom avstängning av de inblandade kontona.
Du hittar den under "Tjäna Guld" i Guld menyn. Du ser även hur många spelare du rekryterat.
Ett tips kan vara att klistra in den i ett mail eller att skicka länken till kompisar du vill bjuda in på MSN.
Lägg gärna upp en av våra banners till vår sida med din referenslänk för att få ännu fler inbjudna.

Guld kan även intjänas genom att ta del av olika kampanjer. Dessa hittar du under Tjäna guld.
De uppdateras regelbundet så titta in här då och då för att se vad som är nytt.

Du kan även köpa Guld med SMS från din mobiltelefon. Priserna hittar du under Köp Guld.